OD NAUCZYCIELA SZKOŁY ŚREDNIEJ DO NAUCZYCIELA AKADEMICKIEGO MIECZYSŁAWA ZIEMNOWICZA (1882–1971) DROGA DO KATEDRY PEDAGOGIKI - Szulakiewicz, Władysława (Acta Universitatis Nicolai Copernici. Pedagogika, 2021)
Celem artykułu jest przypomnienie ważnej postaci życia pedagogicznego okresu międzywojennego i pierwszych trzech dziesięcioleci po II wojnie światowej. Był nim Mieczysław Ziemnowicz, germanista, nauczyciel szkół średnich, nauczyciel akademicki. W tekście zwrócono uwagę na te wątki biografii M. Ziemnowicza, które odnoszą się do drogi naukowej i działalności dydaktycznej. W artykule omówiono główne kierunki zainteresowań naukowych M. Ziemnowicza. Wyróżniono tematy podejmowane przez niego, traktując je jako ważne problemy i kategorie pedagogiczne. Artykuł przygotowano na podstawie źródeł archiwalnych, drukowanych, czasopism i opracowań.