Innowatorki edukacji: Jak kobiety badaczki wykorzystują technologie w rewolucjonizowaniu nauczania – od pionierek XX wieku po współczesne naukowczynie UMK - Kwiatkowska, Wioletta (Acta Universitatis Nicolai Copernici. Pedagogika, 2025)
W niniejszym artykule omówiono kluczową rolę kobiet badaczek w rozwoju edukacji wspomaganej technologią. Tekst rozpoczyna się od ukazania znaczenia tej problematyki, podkreślając wkład kobiet nauki XX i XXI wieku, które mimo licznych barier społecznych i instytucjonalnych tworzyły fundamenty nowoczesnych rozwiązań edukacyjnych i technologicznych. W dalszej części przedstawiono sylwetki wybranych badaczek z ostatniego stulecia, których prace znacząco wpłynęły na rozumienie procesów uczenia się i nauczania w kontekście technologicznym. W kontekście jubileuszu 80-lecia Uniwersytetu Mikołaja Kopernika szczególną uwagę poświęcono osiągnięciom współczesnych naukowczyń z tejże uczelni, których badania i innowacje technologiczne zmieniają oblicze dzisiejszej edukacji. Dorobek tych badaczek zyskuje szczególne znaczenie jako element budujący tożsamość akademicką uczelni oraz wspierający kształtowanie jej polityki pamięci instytucjonalnej. Pokazując ciągłość innowacyjnych działań naukowych i dydaktycznych, ich praca stanowi ważne ogniwo w narracji o rozwoju Uniwersytetu Mikołaja Kopernika jako nowoczesnego ośrodka akademickiego, otwartego na zmiany i wyzwania współczesności. Artykuł wskazuje na nieoceniony wkład kobiet w rozwój nowoczesnej dydaktyki oraz podkreśla znaczenie ich pracy dla przyszłości edukacji w erze cyfrowej.