Nauczyciel prowadzący w przedszkolu australijskim – refleks je nie tylko pedagogiczne - Kostrzewa, Natalia (Acta Universitatis Nicolai Copernici. Pedagogika, 2025)
Do Australii napływa coraz większa grupa imigrantów z całego świata, co sprawia, że kontynent ten staje się środowiskiem wielokulturowym, w którym różnorodność dostrzegamy na każdym kroku, również w placówkach edukacyjnych. Przybierają one postać miejsca, w którym spotykają się różne kultury, języki i tradycje, oraz wymagają od wszystkich członków społeczności niezwykłej wrażliwości i otwartości na różnorodność. Celem artykułu jest przybliżenie doświadczeń nauczyciela pracującego w międzynarodowej grupie przedszkolnej w Australii. Autorka opisuje refleksje dotyczące codziennej rzeczywistości w pracy, skupiając się na przedstawieniu zagadnień związanych z funkcjonowaniem nauczyciela i dziecka w tak zróżnicowanym kulturowo środowisku. Opisuje również ścieżkę, jaką trzeba przejść, by zostać nauczycielem w tutejszym przedszkolu, oraz wyjaśnia znaczenie wsparcia metodycznego, jakie otrzymuje w zakresie pracy z tak zróżnicowaną kulturowo grupą. Artykuł zawiera refleksje nad trudnościami, jakie mogą pojawić się w codziennej praktyce, ale również nad możliwościami rozwoju, oferowanymi przez pracę w grupie międzykulturowej w Australii.