„Dla dziecka uczenie się to największy trud”. O języku polskim w szkołach Księstwa Cieszyńskiego w XIX wieku - Raclavská, Jana (Acta Universitatis Nicolai Copernici. Pedagogika, 2025)
Artykuł przedstawia zmagania mieszkańców Księstwa Cieszyńskiego z administracją austriacką dotyczące wprowadzenia języka polskiego do tamtejszych szkół. Przybliża działalność Mateusza Opolskiego, Leopolda Jana Szersznika, Jana Glajcara i innych zasłużonych dla kształcenia dzieci w ich języku ojczystym. Artykuł opiera się na materiałach źródłowych, na podstawie których zrekonstruowano walkę o język polski w szkołach i o wprowadzenie polskich podręczników. Zmagania te zakończył dekret z dnia 2 września 1848 roku, na mocy którego pozwolono na używanie polskich podręczników w szkołach Księstwa Cieszyńskiego.