Co kryje się w sieci? Negatywne zachowania w Internecie - Jachym, Wioletta (Acta Universitatis Nicolai Copernici Pedagogika, 2025)
Celem artykułu jest przedstawienie zagadnień związanych z negatywnymi zjawiskami w Internecie, których doświadczają jego użytkownicy. W pierwszej części opracowania podjęto próbę charakterystyki cyberprzemocy i phishingu. Opracowanie zawiera omówienie wskazanych zjawisk oraz prezentację wyników badań empirycznych przeprowadzonych w tym zakresie. Zwrócono uwagę na dwa aspekty – doświadczenie cyberprzemocy w grupie studentów i poziom wiedzy osób biorących udział w badaniach dotyczących zagadnienia phishingu. Wyniki przeprowadzonych badań potwierdzają, że cyberprzemoc jest zjawiskiem powszechnym i przykłady jego wystąpienia są znane w grupie studentów biorących udział w badaniach. Phishing również jest rozpoznawalny w grupie badawczej, ale uczestnicy badania mają zróżnicowaną wiedzę na temat tego, w jaki sposób zapobiegać phishingowi i gdzie się zgłosić w sytuacji jego wystąpienia.