Koncepcja analizy wielopoziomowej w pedagogice porównawczej: zastosowanie modelu Braya i T homasa - Bocharova, Olena (Acta Universitatis Nicolai Copernici Pedagogika, 2025)
Artykuł ma na celu szczegółowe omówienie koncepcji analizy wielopoziomowej autorstwa Braya i Thomasa w kontekście badań porównawczych w edukacji. Mark Bray i Murray Thomas stworzyli model umożliwiający wszechstronne porównywanie systemów edukacyjnych z uwzględnieniem ich złożonego tła geograficznego, społecznego, kulturowego oraz politycznego. Autorka artykułu nie tylko opisuje strukturę tego modelu, ale również przedstawia jego praktyczne zastosowanie w badaniach porównawczych. Dzięki temu możliwe jest lepsze zrozumienie interakcji między różnymi poziomami analizy – od globalnych systemów edukacyjnych, przez poziomy krajowe i lokalne, aż po indywidualne podejścia w szkołach i klasach. Przykłady badań porównawczych zamieszczone w artykule ilustrują, jak można wdrażać koncepcję wielopoziomowej analizy, co pomaga badaczom w lepszej interpretacji różnic i podobieństw między systemami edukacyjnymi oraz dostosowywaniu reform edukacyjnych do specyficznych lokalnych potrzeb.