Wsparcie działań dobroczynnych w Krakowie w XIX wieku przez Józefa Dietla (1804–1878). Wstęp do badań - Barnaś-Baran, Ewa (Acta Universitatis Nicolai Copernici. Pedagogika, 2023)
Przedmiotem badań są wybrane formy aktywności Józefa Dietla (1804–1878) na polu dobroczynnym w Krakowie w latach 60. i 70. XIX wieku. Poszukiwano odpowiedzi na pytanie, w jaki sposób Dietl wspierał osoby potrzebujące pomocy. Ustalono, że formy wsparcia dobroczynnego to przede wszystkim stypendia i fundacje (Fundacja imienia dra Józefa Dietla, Fundusz dra Dietla). Dietl wspierał dobroczynność, pełniąc funkcję członka stowarzyszeń, między innymi Krakowskiego Towarzystwa Dobroczynności od 1863 roku. Przeprowadzona kwerenda materiałów źródłowych oraz analiza tematycznej literatury pozwalają stwierdzić, że możliwe są dalsze badania historyczno-pedagogiczne pozwalające na pogłębienie podjętych w artykule wątków.