Rok polski w życiu, tradycji i pieśni Zygmunta Glogera inspiracją w pracy edukacyjnej Wrocławskiej Szkoły Przyszłości. Wróciliśmy obaj: Gloger i ja… – wywiad z profesorem Ryszardem Łukaszewiczem - Józefowicz, Anna (Acta Universitatis Nicolai Copernici. Pedagogika, 2023)
Celem tekstu jest ukazanie, jak we Wrocławskiej Szkole Przyszłości (dalej: WSP), założonej i prowadzonej przez 32 lata (od 1989 do 2021 roku) przez profesora Ryszarda Łukaszewicza, "Rok polski w życiu, tradycji i pieśni" Zygmunta Glogera stał się inspiracją do licznych działań edukacyjnych prowadzonych z dziećmi. Tekst składa się z części teoretycznej i wywiadu przeprowadzonego z profesorem Ryszardem Łukaszewiczem. W części teoretycznej przybliżona jest w zarysie sylwetka Zygmunta Glogera – wybitnego polskiego etnografa, zwanego zbieraczem przeszłości, jak również (w zarysie) historia WSP jako przykładu wolnych inicjatyw edukacyjnych, szkoły osadzonej w edukacji emancypacyjnej, w nurcie szkół alternatywnych. Wywiad został zaopatrzony w rozbudowane przypisy odsyłające zarówno do publikacji prezentujących działania edukacyjne WSP, jak i fragmentów prac Glogera.