Migracja i związane z nią potrzeby wsparcia adolescentów i młodych dorosłych - Bielska, Ewa (Acta Universitatis Nicolai Copernici. Pedagogika, 2023)
Migracje stanowią jedno z bardziej powszechnych zjawisk charakterystycznych dla globalnej ponowoczesności. Ze względu na swoje wieloaspektowe (społeczne, kulturowe, ekonomiczne, polityczne) ulokowanie zjawisko to wymaga podejmowania studiów interdyscyplinarnych. Z problematyką migracji łączą się specyficzne problemy, które rodzą potrzebę podejmowania działań o charakterze wsparcia. Jego potencjalnym odbiorcą są podmioty o różnym statusie (zarówno sam migrant i jego rodzina, jak i środowisko społeczno–kulturowe, w którym jest ulokowany). Przedmiotem analizy są potrzeby oraz praktyki wsparcia związanego z sytuacją migracji. Uwzględniając opublikowane dotychczas dane, głównie z obszaru Europy Zachodniej i USA, przedstawiono specyfikę doświadczeń migracyjnych adolescentów i młodych dorosłych, wskazano na związane z nią specyficzne i niespecyficzne potrzeby oraz stanowiące odpowiedź na nie strategie wsparcia realizowanego w środowiskach lokalnych.