The Sources of Social Acceptance of Otherness . An Analysis of the Inner Identity Structure Mechanisms Responsible for Individual and Collective Identifications - Leszniewski, Tomasz (Acta Universitatis Nicolai Copernici. Pedagogika, 2023)
Tekst prezentuje rozważania dotyczące problemu postaw akceptacji inności w świecie społecznym. Podstawę refleksji stanowią założenia modelu identyfikacji społecznej, które źródło wykluczenia czy dyskryminacji upatrują w procesie społecznej kategoryzacji. Ludzie z uwagi na osobistą korzyść w postaci pozytywnej samooceny faworyzują członków tej samej kategorii społecznej, z którą sami się identyfikują. Tym, co daje możliwość ograniczania zjawiska wykluczenia, jest zatem społeczna zdolność zaszczepiania, a następnie uruchamiania pokładów ogólnoludzkich kategorii, stających się tym samym podstawą identyfikacji i procesów grupowych. Zrozumienie zjawiska częściowej labilności społeczeństwa pod względem stosunku do innego/obcego, powodowanej wpływem czynników zewnętrznych, wymaga rekonstrukcji trzech zasadniczych wymiarów tego emergentnego procesu: indywidualnego, interakcyjnego oraz instytucjonalnego, będącego odzwierciedleniem strukturalnego porządku. Teza postawiona i rozwinięta w tekście wskazuje na szczególną rolę tożsamości osobistej jednostki, stanowiącej istotny czynnik generowania zmiany postawy wobec Innego/Obcego na bardziej otwartą i akceptującą.