Uzależnienie emocjonalne jako patologia miłości - Dubiel, Piotr (Acta Universitatis Nicolai Copernici. Pedagogika, 2022)
Artykuł przybliża zagadnienia związane ze zjawiskiem uzależnienia emocjonalnego i przedstawia argumenty pozwalające zaliczać je do grupy uzależnień behawioralnych. Formułuje definicję uzależnienia emocjonalnego, wskazuje jego genezę, opisuje typowe cechy i wzorce zachowań osób uzależnionych, ułatwiające rozpoznawanie tego nałogu.