Przekonania magiczne w międzypokoleniowym przekazie dziedzictwa kulturowego. Refleksja etnopedagogiczna - Wesołek, Ewelina (Acta Universitatis Nicolai Copernici. Pedagogika, 2021)
Celem artykułu jest przedstawienie znaczenia przekonań magicznych obecnych w międzypokoleniowym przekazie dziedzictwa kulturowego. Część teoretyczna pracy została oparta na definicji dziedzictwa kulturowego autorstwa Stanisława Ossowskiego. Badania prowadzone były na terenie wschodniej Wielkopolski z wykorzystaniem wywiadów pogłębionych częściowo strukturalizowanych. W badaniu uczestniczyło 6 rodzin, łącznie 21 osób z trzech pokoleń. Zebrany materiał pozwolił na przedstawienie znaczenia dziedzictwa kulturowego i magii w życiu współczesnych pokoleń. Następnie zaprezentowano podejście osób badanych do magii jako elementu dziedzictwa kulturowego, typologię magii i proces dziedziczenia przekonań magicznych.