Zagrożenia internetowe dla młodzieży – klasyfikacja, skala występowania w Polsce oraz profilaktyka - Wójcik, Szymon (Acta Universitatis Nicolai Copernici Pedagogika, 2021)
W dobie pandemii i przedłużonej edukacji zdalnej szczególnego znaczenia nabiera kwestia bezpieczeństwa młodzieży w Internecie. Na podstawie literatury międzynarodowej artykuł przedstawia klasyfikację zagrożeń internetowych opartą na modelu 4C, a następnie analizowane są cztery najczęściej pojawiające się w debacie publicznej kwestie: kontakt z pornografią internetową, seksting (przesyłanie przez młodzież materiałów intymnych), cyberprzemoc (przemoc rówieśnicza z użyciem mediów elektronicznych), nadużywanie Internetu. Dla każdego z tych zagrożeń przyjęto następujący schemat: zdefiniowanie problemu, ocena skali jego występowania w Polsce na podstawie najnowszych dostępnych danych, wybrane propozycje profilaktyczne.