POCZUCIE SKUTECZNOŚCI NAUCZYCIELI SZKÓŁ SPECJALNYCH ORAZ OGÓLNODOSTĘPNYCH W SYTUACJI PANDEMII COVID-19 - Cuprjak, Magdalena; Szmalec, Jacek (Acta Universitatis Nicolai Copernici Pedagogika, 2021)
Autorzy artykułu podejmują próbę eksploracji empirycznej problemu poczucia skuteczności nauczycieli w sytuacji pandemii COVID-19. Badaniom poddano grupę 253 nauczycieli szkół specjalnych oraz ogólnodostępnych na poziomie edukacji wczesnoszkolnej. Wykorzystano Test Poczucia Skuteczności (TPS) autorstwa Marioli Chomczyńskiej-Rubachy oraz Krzysztofa Rubachy. Analizy wykazały, że poczucie skuteczności jest zależne przede wszystkim od rodzaju szkoły, a co najważniejsze, w prawie 90% osiąga poziom niski.