Naród jako (nie)możliwość polityczna rekonstrukcja ideologii narodu i państwa Jana Rompskiego - Jabłoński, Artur (Acta Universitatis Nicolai Copernici. Pedagogika, 2021)
Artykuł jest próba rekonstrukcji wyobrażenia narodu Jana Rompskiego (1913–1969) – kaszubskiego pisarza, współtwórcy ideowo-literackiej grupy Zrzeszyńców. Wizja narodu kaszubskiego J. Rompskiego skonstruowana jest w relacji do narodu i państwa polskiego. Ta idea przez długi czas organizowała dyskurs polityczny Zrzeszyńców i samego Jana Rompskiego, który z czasem stał się najważniejszym ideologiem grupy. Pisarz w swym politycznym projekcie o narodzie kaszubskim podkreślał, że identyfikacja narodowa może ulegać zmianom, jednak zawsze charakteryzuje się symboliką, która pozwala narodowi zdefiniować siebie. Zrzeszyńcy do tej symboliki wprowadzili obywatelskość. W ideologii Jana Rompskiego i Zrzeszyńców oznacza to podmiotowe zaangażowanie się Kaszubów równolegle w sprawy własnej wspólnoty narodowej i państwa polskiego.