Forward, Polonia! A Review of Online Educational Initiatives for Polish Diaspora - Kwiatkowska, Wioletta; Skibińska, Małgorzata; Majewska, Kamila (Acta Universitatis Nicolai Copernici Pedagogika, 2019)
Marsz Polonia! Przegląd internetowych inicjatyw edukacyjnych na rzecz Polonii Niniejszy tekst ma charakter przeglądowy. Zaprezentowano w nim przykłady internetowego wsparcia oświaty polonijnej, promocji Polski i polskiej kultury poprzez bezpłatny dostęp do źródeł internetowych, w tym otwartych zasobów edukacyjnych i kursów e-learningowych. Punktem wyjścia jest zrozumienie problemów środowisk polonijnych oraz chęć opracowania mapy treści, stanowiącej ofertę oświatową uwzględniającą potrzeby edukacyjne i społeczno- kulturalne Polonii. Podjęta inicjatywa może również służyć wzmocnieniu działań polskich katedr naukowych na uczelniach zagranicznych, szkół, szkolnych punktów konsultacyjnych, nauczycieli, organizacji polonijnych, którzy swoją ciężką pracą i osobistym zaangażowaniem dbają o polską kulturę, tradycję, język, narodowe wartości za granicami kraju i potrzebują wsparcia polskiego rządu, instytucji oświatowych, a także środowisk akademickich.