Metropolizacja i kształcenie wyższe jako czynniki zróżnicowania dobrostanu społeczności lokalnych: wstępna dekompozycja nierówności - Okrasa, Włodzimierz; Gudaszewski, Grzegorz (Acta Universitatis Nicolai Copernici Ekonomia, 2013)
Postępująca koncentracja w ośrodkach wielkomiejskich procesów kształcenia na poziomie wyższym posiada wielorakie konsekwencje, zarówno dla samych metropolii jak i dla ich otoczenia. Artykuł podejmuje pytanie o to, czy i w jaki sposób procesy te rzutują na poziom dobrostanu społeczności lokalnych funkcjonujących na bezpośrednio otaczających je terenach (pozametropolitalnych). W szczególności, czy procesy te przyczyniają się bardziej do ujednolicenia, czy też do zwiększenia zróżnicowań w tym zakresie. W tym celu nierówności rozkładu wielowymiarowego wskaźnika deprywacji lokalnej – zbudowanego na podstawie danych z Banku Danych Lokalnych i interpretowanego jako miara dobrostanu à rebours – są analizowane za pomocą indeksu Theila.