Wycena opcji na indeks WIG20 na podstawie modeli GARCH z przełączeniami reżimów - Bartkowiak, Marcin (Acta Universitatis Nicolai Copernici Ekonomia, 2009)
W artykule podjęto próbę wyceny europejskiej opcji kupna na indeks WIG20 w oparciu o model GARCH z przełączeniami reżimów. Trudności w estymacji modelu ograniczają możliwości wykorzystania tego podejścia w praktyce, niemniej uzyskane wyniki pokazują, że prezentowana metoda wyceny może stanowić alternatywę dla klasycznego modelu Blacka– –Scholesa–Mertona.