Modelowanie dynamicznych procesów przestrzennych - Szulc, Elżbieta (Acta Universitatis Nicolai Copernici Ekonomia, 2009)
Artykuł przedstawia ekonometryczną analizę procesu przestrzennoczasowego na przykładzie PKB w wybranych krajach europejskich. Przedmiotem rozważań są przestrzenne i przestrzenno-czasowe trendy oraz autozależności charakteryzujące składnikową strukturę badanego procesu. Składniki te są podstawą do specyfikacji dynamicznych modeli przestrzennych. Zaproponowane w artykule specyfikacje dynamicznych modeli przestrzennych poddaje się empirycznej weryfikacji.