Testowanie symetryczności rozkładu warunkowego - Zdanowicz, Tomasz (Acta Universitatis Nicolai Copernici Ekonomia, 2009)
W artykule poruszono problem testowania asymetrii rozkładu warunkowego. Istniejące obecnie testy z dużym prawdopodobieństwem są w stanie wskazać na występowanie asymetrii w rozkładzie warunkowym. Test zaproponowany przez Bai i Ng (2001) został stworzony do testowania asymetrii w szeregach przefiltrowanych modelami z rodziny ARMA-GARCH. Wspomniany test zastosowano do oceny asymetrii warunkowej w szeregach z Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie. Uzyskane wyniki potwierdzają występowanie asymetrii w rozkładach stóp zwrotu analizowanych spółek, która może zostać opisana modelami z rodziny GARCH.