Badanie zróżnicowania przestrzennego trudności finansowych w zaspokajaniu potrzeb społecznych związanych z kulturą w Polsce - Krzysztoń, Anna (Acta Universitatis Nicolai Copernici Ekonomia, 2012)
Celem opracowania jest zbadanie zróżnicowania przestrzennego trudności finansowych gospodarstw domowych związanych z zapotrzebowaniem na poszczególne formy uczestnictwa w kulturze, takie jak kino, teatr, muzeum, książka i prasa. W artykule podjęto też próbę określenia dostępności dla ludności organizacji pozarządowych działających w obszarze kultury i sztuki. Do wyodrębnienia grup województw podobnych pod względem badanych trudności wykorzystano analizę korespondencji oraz analizę skupień.