Delimitacja Poznańskiego Obszaru Metropolitalnego. Od pomysłu do planu - Derc, Adam; Maćkowiak, Jowita (Acta Universitatis Nicolai Copernici Ekonomia, 2013)
W artykule przedstawiono autorską metodę delimitacji Poznańskiego Obszaru Metropolitalnego oraz zarys projektu planu zagospodarowania przestrzennego tego obszaru. Scharakteryzowano przyjęte założenia oraz kryteria delimitacji. Wyznaczenia granic POM dokonano zarówno w ujęciu statystycznym jak i funkcjonalnym. Sporządzony projekt planu POM potwierdził przyjęte przez autorów założenie, że dla potrzeb planu zagospodarowania przestrzennego ważne jest zastosowanie takiej metody delimitacji, która pozwoli w sposób całościowy ująć, zarówno obecne, jak i przyszłe, struktury funkcjonalne i przestrzenne.