Postrzeganie pomocy publicznej w SSE jako instrumentu pozyskiwania bezpośrednich inwestycji zagranicznych - Nazarczuk, Jarosław Michał; Kisiel, Roman (Acta Universitatis Nicolai Copernici Ekonomia, 2013)
Celem artykułu jest porównanie percepcji zachęty podatkowej w postaci zwolnienia podatkowego u polskich i zagranicznych inwestorów na tle innych narzędzi wspierania przedsiębiorstw w SSE oraz w kraju. Analizę oparto na wynikach badania ankietowego  przeprowadzonego w ramach projektu badawczego pt. „Ocena efektywności pomocy publicznej w Specjalnych Strefach Ekonomicznych w Polsce” wśród przedsiębiorców funkcjonujących na terenie SSE.