Kreowanie klimatu inwestycyjnego na rzecz przyciągania inwestorów zagranicznych przez jednostki samorządu terytorialnego w wybranych województwach Polski - Jaworek, Małgorzata; Kuczmarska, Magdalena; Lizińska, Wiesława (Acta Universitatis Nicolai Copernici Ekonomia, 2016)
W artykule zaprezentowano wybrane zagadnienia dotyczące aktywności władz samorządowych wybranych województw Polski na rzecz kreowania klimatu inwestycyjnego sprzyjającego napływowi BIZ. Artykuł został podzielony na dwie części. W pierwszej zaprezentowano skalę napływu kapitału zagranicznego do tych województw, w drugiej przedstawiono wyniki badania pn. Bezpośrednie inwestycje zagraniczne w wybranych województwach Polski – analiza porównawcza, zrealizowanego w 2015 roku przez zespół Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu wraz z Uniwersytetem Łódzkim, Uniwersytetem Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie i Uniwersytetem Przyrodniczym w Poznaniu.