Determinanty swap spreadów w Polsce - Płuciennik, Piotr (Acta Universitatis Nicolai Copernici Ekonomia, 2014)
Swap spready – spready pomiędzy stawką kontraktu IRS oraz stopą obligacji skarbowych o tym samym terminie zapadalności stanowią użyteczną miarę premii za płynność i ryzyko kredytowe na rynku międzybankowym. Jednocześnie są wolne od podstawowej wady spredów LIBOR-OIS, która polega na tym, że w trakcie kryzysu zaufania banki rzadko pożyczają sobie pieniądze na okres dłuższy niż 1 miesiąc, wobec czego dyskusji podlega stopień, w jakim stopa LIBOR odzwierciedla rzeczywisty koszt pieniądza na rynku międzybankowym. W artykule odpowiadamy na pytanie, czy polskie swap spready odzwierciedlają sytuację rynkową, oraz określamy czynniki, które w największym stopniu determinują ich wartość. Analizę oparto na modelu ARFIMA-GARCH z dodatkowymi zmiennymi objaśniającymi oraz modelu VARFI-BEKK.