Potencjał ekonomiczny jako miara społeczno-ekonomicznego rozwoju regionu na przykładzie województwa kujawsko-pomorskiego - Müller-Frączek, Iwona; Pietrzak, Michał Bernard (Acta Universitatis Nicolai Copernici Ekonomia, 2009)
W artykule wykorzystano potencjał ekonomiczny do oceny rozwoju województwa kujawsko-pomorskiego. Narzędzia statystyki przestrzennej posłużyły do wyznaczenia globalnego wzorca rozwoju oraz gmin od niego odstających. Natomiast badanie lokalnych związków przestrzennych pozwoliło wyróżnić obserwacje typu outlier oraz zidentyfikować klastry przestrzenne, charakteryzujące się wysokim bądź niskim stopniem rozwoju. Konfrontacja otrzymanych wyników z wcześniejszymi wynikami autorów potwierdziła użyteczność potencjału ekonomicznego w badaniach nad rozwojem jednostek przestrzennych.