Konwergencja wydatków na opiekę zdrowotną w wybranych krajach w latach 1990-2008 - Strzelecka, Agnieszka (Acta Universitatis Nicolai Copernici Ekonomia, 2011)
Celem opracowania jest przegląd i analiza wydatków na opiekę zdrowotną oraz badanie konwergencji społecznej na tle tych wydatków w wybranych krajach Unii Europejskiej. Do badania wykorzystano model korekty błędem, s-konwergencję i β-konwergencję bezwarunkową, jako te, które są dobrze ugruntowane w makroekonomicznych analizach wzrostu gospodarczego. W analizach zmienną egzogeniczną było PKB. Chociaż zwykle zwiększenie integracji gospodarczej sprzyja wzrostowi gospodarczemu, to jednak samo rozszerzenie UE nie powoduje w niej automatycznej homogenizacji wydatków na opiekę zdrowotną.