Procesy decyzyjne Markowa a ustalanie kursu w kantorze wymiany walut - Mentzen, Sławomir (Acta Universitatis Nicolai Copernici Ekonomia, 2011)
W pracy opisano teoretyczne podstawy procesów decyzyjnych Markowa (MDP), przedstawiono rynek kantorów znajdujących się na toruńskim Starym Mieście, ze szczególnym uwzględnieniem badanego kantoru oraz opisano prosty model kantoru, który zbadano przy użyciu MDP. Znaleziono optymalne polityki ustalania kursu dla dwóch walut – euro i dolara.