Początki kapitalizmu w Anglii według Leona Winiarskiego - Bochenek, Mirosław (Acta Universitatis Nicolai Copernici Ekonomia, 2012)
Proces wykształcania się – jak wykazał Leon Winiarski – gospodarki rynkowej w Anglii trwał ponad 300 lat. W jego efekcie powstała pierwsza potęga gospodarcza o charakterze przemysłowym na świecie oraz nowoczesne demokratyczne społeczeństwo. Niestety, powstanie kapitalizmu zostało okupione ogromnymi kosztami, które ponosiły najsłabsze warstwy społeczne. Narodzinom gospodarki rynkowej, która okazała się najbardziej efektywnym systemem ekonomicznym w dotychczasowej historii, towarzyszyły pot, łzy, skrajne ubóstwo oraz egzekucje tysięcy pozbawionych własności włóczęgów.