Rola przestrzeni w badaniach ekonomicznych - Lewandowska-Gwarda, Karolina (Acta Universitatis Nicolai Copernici Ekonomia, 2013)
Celem artykułu jest podkreślenie i uzasadnienie istotności uwzględniania czynnika przestrzeni (rozumianej jako położenie geograficzne, sąsiedztwo, odległość badanych jednostek przestrzennych) w badaniach ekonomicznych. W opracowaniu podjęto próbę usystematyzowania hipotez powstających w ramach głównego nurtu ekonomii przestrzennej, regionalistyki oraz nowej ekonomii geograficznej, które dały impuls do rozwoju współczesnej metodologii analiz przestrzennych