Dostępność żłobków, szkolnictwa podstawowego i gimnazjalnego w aglomeracji poznańskiej na tle przemian demograficznych - Walaszek, Marzena (Acta Universitatis Nicolai Copernici Ekonomia, 2013)
Celem publikacji jest przedstawienie wyników badań dostępności do wybranych usług społecznych na obszarze aglomeracji poznańskiej. W artykule zaprezentowano przemiany demograficzno-społeczne w aglomeracji poznańskiej, które wpływają na zmiany zapotrzebowania na poszczególne usługi społeczne w ostatnich latach. W publikacji opisano metodykę badania dostępności do placówek usług społecznych na przykładzie opieki nad dziećmi do lat 3, szkolnictwa podstawowego i gimnazjalnego.