Wpływ światowego kryzysu ekonomicznego na bezpośrednie inwestycje zagraniczne w Polsce - Różański, Jerzy (Acta Universitatis Nicolai Copernici Ekonomia, 2013)
Celem artykułu jest określenie zależności występujących między wartością inwestycji dokonywanych przez przedsiębiorstwa krajów pochodzenia kapitału w Polsce a całkowitymi rozmiarami inwestowania przez przedsiębiorstwa tych krajów za granicą. Badania obejmują lata 2005–2011, a więc lata, w których miał miejsce kryzys gospodarczy i finansowy w gospodarce światowej. Dlatego też szczególna uwaga została zwrócona na wpływ, jaki kryzys gospodarki światowej wywarł na zmiany zachodzące w łącznej wartości i kierunkach przepływu kapitału angażowanego w bezpośrednie inwestycje zagraniczne. Szczególna uwaga zostanie zwrócona na inwestycje typu greenfield, które mają podstawowe znaczenie dla krajów goszczących, tworząc od podstaw (i zwiększając) wartość majątku zlokalizowanego w tych krajach. Autor stawia hipotezę, że kryzys spowodował dość daleko idącą realokację inwestycji zagranicznych w skali światowej, co jednak nie miało wpływu na kierunki napływu i ogólną wartość inwestycji zagranicznych w Polsce.