Bezpośrednie inwestycje zagraniczne na polskim rynku nieruchomości - Czechowska, Karolina (Acta Universitatis Nicolai Copernici Ekonomia, 2013)
W dobie postępującej globalizacji i integracji gospodarczej światowy handel oraz przepływy kapitałowe znacząco wzrastają, a w ostatnich latach szybciej niż produkt globalny. Z uwagi na swobodę przepływu kapitału, postęp technologiczny, szybki transfer innowacji i rozwój transportu oraz komunikacji, rola bezpośrednich inwestycji zagranicznych (BIZ) rośnie. Kapitał zagraniczny zasila również lokalne rynki nieruchomości, co wpływa na kształtowanie się cykli tych rynków i na poziom inwestycji realizowanych w gospodarce.