Skarb kultury łużyckiej z okresu halsztackiego z Nicwałdu, pow. grudziądzki - Kurzyńska, Małgorzata (Acta Universitatis Nicolai Copernici Archeologia, 2024)
W 1885 roku w Nicwałdzie nad brzegiem jeziora Skąpe odkryto skarb złożony z trzech form obręczowych wykonanych z brązu: wielozwojowej bransolety, kolejnej bransolety i fragmentu naszyjnika. Skarb w dotychczasowej literaturze naukowej funkcjonuje jako dwuelementowy z bransoletą wielozwojową i fragmentem naszyjnika. Obecnie, na podstawie zachowanego negatywu szklanego przedstawiającego XIX-wieczne zbiory dawnego niemieckiego Muzeum Miejskie- go, udało się ustalić, że kolejnym elementem skarbu, dotychczas nieznanym, była bransoleta o niestykających się końcach. Skarb datowany jest na wczesny okres halsztacki i łączony z kulturą łużycką.