Naszyjnik ludności kultury łużyckiej z Lulkowa, stan. 12, pow. toruński - Gackowski, Jacek; Garbacz-Klempka, Aldona; Rosołowski, Szymon (Acta Universitatis Nicolai Copernici Archeologia, 2024)
W artykule zaprezentowano zdobiony naszyjnik, przypadkowo zna- leziony w Lulkowie koło Torunia. Artefakt został odlany w technice wytapianych modeli i jest łączony z wytwórczością ludności kultury łużyckiej końca epoki brązu i początku epoki żelaza. Pod względem surowcowym należy do okazów wykonanych z brązów cynowo-ołowiowych. Negatywy ornamentu naszyjnika wykonano już na etapie przygotowania masy formierskiej, po czym – po usunięciu formy – zdobienie dopracowano na odlanym wyrobie. To pierwszy taki artefakt na ziemi chełmińskiej, jednak nie bez podstaw można przyjąć, że mógł powstać w jednym z lokalnych warsztatów brązowniczych. Maniera zdobnicza prezento- wanego naszyjnika bywa poświadczana na podobnych wyrobach w środowiskach kultury łużyckiej, w szczególności jej północnych regionów.