Dr hab. Kazimierz Grążawski (1957–2024), prof. Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Absolwent Instytutu Archeologii i Etnografii UMK. Muzealnik, archeolog i mediewista - Gackowski, Jacek (Acta Universitatis Nicolai Copernici Archeologia, 2024)
......