Zwierzęce szczątki kostne z miejscowości Bożejewice, stan. 58, pow. mogileński - Makowiecki, Daniel; Makowiecka, Marzena (Acta Universitatis Nicolai Copernici Archeologia, 2024)
Artykuł zawiera wyniki analizy archeozoologicznej szczątków odkry- tych na stanowisku wielokulturowym w Bożejewicach. Wśród zbiorów z okresów prehistorycznych najliczniejszy pochodził z kultury łużyckiej (koniec V okresu epoki brązu i początki epoki żelaza – HaC), inne nieliczne znaleziono w obiek- tach z komponentami ceramiki pucharów lejkowatych, amfor kulistych, ceramiki sznurowej, kultury trzcinieckiej i łużyckiej. Niewielką część szczątków odkryto w obiektach z ceramiką kultury łużyckiej i późnośredniowieczną. Dane archeo- zoologiczne zawierają skład gatunkowy i anatomiczny szczątków, wiek osobniczy, przynależność do płci oraz pomiary kości. Omówiono sposoby pozyskiwania przez ludność kultury łużyckiej zwierzęcych surowców spożywczych, co odbywało się głównie poprzez hodowlę, polowania i rybołówstwo. Z gatunków hodowlanych na pierwszym miejscu była świnia, a następnie bydło i małe przeżuwacze. Wśród kości zwierzęcych znajdowały się także egzemplarze, z których wykonano narzędzia. Obok szczątków zwierzęcych w obiektach kultury łużyckiej odnotowano kilka szczątków ludzkich.