Pozostałości osady z końca epoki brązu i wczesnej epoki żelaza w Bożejewicach, stan. 58, pow. mogileński - Rembisz-Lubiejewska, Anna; Kozłowski, Tomasz (Acta Universitatis Nicolai Copernici Archeologia, 2024)
W artykule przedstawiono wyniki badań pozostałości osadnictwa z końca epoki brązu i wczesnej epoki żelaza odkrytych w Bożejewicach oraz analizę materiałów zabytkowych pozyskanych na stanowisku. Określono charakter i czas zasiedlenia badanego obszaru w odniesieniu do chronologii relatywnej wypracowanej dla tej części Pojezierza Gnieźnieńskiego. Zaprezentowane materiały stanowią cenny wkład do badań osadniczych regionu Bożejewic w czasach ciałopalenia zwłok.