Pomorscy królowie epoki brązu? Mityczno-etnoarcheologiczna interpretacja wybranych depozytów mieczy - Wojtecki, Jakub (Acta Universitatis Nicolai Copernici Archeologia, 2024)
Artykuł jest próbą identyfikacji instytucji króla w społeczności kultury łużyckiej, odmiennie niż w klasycznym rozumieniu jawiącej się jako funkcja ceremonialno-magiczna, a nie polityczna. Osoby o takim statusie istniały wśród społeczeństw indoeuropejskich, co potwierdzają źródła leksykalne i historyczne. Poniższe rozważania pragnę oprzeć na mityczno-etnoarcheologicznej interpretacji znalezisk gromadnych zawierających miecze i zdeponowanych pod głazami. Poprzez swój kontekst nawiązują one do znanych z mitologii i przekazów historycznych schematów łączących ten rodzaj uzbrojenia z kamieniami i władzą. Zakładając, że pradziejowe struktury społeczne były oparte na ówczesnych systemach wierzeniowych oraz że depozycja przedmiotów metalowych miała swoje rytualne uzasadnienie, sądzimy, iż zjawiska te można łączyć z obrzędami powiązanymi z instytucją króla.