Od Redakcji - Gackowski, Jacek (Acta Universitatis Nicolai Copernici Archeologia, 2023)
Aktualny, 38 tom „Acta Universitatis Nicolai Copernici – Archeologia” ukazuje się w roku, w którym pożegnaliśmy wybitnego archeologa – prof. dr. hab. Bogusława Gedigę. Ten wielki badacz europejskiego formatu był także przyjacielem toruńskiego i bydgoskiego środowiska akademickiego, co przez wiele lat odbieraliśmy jako ogromny zaszczyt. Z tego względu w początkowej części tomu postanowiliśmy upamiętnić Osobę Profesora, zamieszczając wspomnienie dokumentujące niektóre wątki jego drogi naukowej oraz związki z Toruniem i Bydgoszczą.