Prof. dr hab. Bogusław Gediga (13.01.1933–18.10.2022). Wspomnienie z toruńskiej perspektywy - Gackowski, Jacek (Acta Universitatis Nicolai Copernici Archeologia, 2023)
W dniu 27 października 2022 roku pożegnaliśmy Profesora Bogusława Gedigę. Doczesne szczątki tego wybitnego badacza epoki brązu i wczesnej epoki żelaza spoczęły na cmentarzu Grabiszyńskim we Wrocławiu. Przez całe swoje zawodowe życie Profesor był związany z Instytutem Archeologii i Etnologii PAN, ale realizował się także jako nauczyciel akademicki, prowadząc różnorodne zajęcia dydaktyczne na Uniwersytetach Wrocławskim i Łódzkim oraz Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Zajmowały go głównie zagadnienia pradziejów epok metali, ale bliska była mu też problematyka wczesnośredniowiecznych Słowian. W toruńskim nekrologu zaznaczyliśmy, że Profesor był również znakomitym organizatorem życia naukowego, zaangażowanym w działalność wielu instytucji i towarzystw naukowych. Przez wiele lat przewodniczył Komitetowi Nauk Pra- i Protohistorycznych PAN. Od 1990 roku pełnił funkcję Redaktora Naukowego „Przeglądu archeologicznego”. Nie sposób w tym krótkim wspomnieniu wymienić szeregu niekwestionowanych zasług Profesora, wybitnego polskiego badacza przeszłości, bez trudu rozpoznawalnego w Europie. O ich wielkości, rozmachu i naukowym znaczeniu mówiono podczas wystąpień nad grobem Profesora.