Zamek Kapitulny w Kwidzynie w średniowieczu. Architektura i technika budowy w świetle badań archeologiczno-architektonicznych - Wasik, Bogusz (Acta Universitatis Nicolai Copernici Archeologia, 2023)
W artykule przedstawiono rekonstrukcję architektury zamku kapituły pomezańskiej w średniowieczu oraz techniki jego budowy w oparciu o ostatnio przeprowadzone badania. Jak dotąd najlepiej rozpoznaną częścią zamku pozostaje zamek wysoki (kasztel), choć nie ma pełnej zgodności np. co do funkcji poszczególnych wnętrz. Najsłabiej rozpoznane pozostaje przedzamcze, którego rekonstrukcję oparto na nowożytnej ikonografii. Ostatnie badania archeologiczno-architektoniczne na zamku wysokim były pierwszymi, które umożliwiły odtworzenie przekształceń terenu i uzupełniły wiedzę o technice budowy zamku.