Najstarsze miasto rycerzy zakonu krzyżackiego w Ziemi Chełmińskiej. Nowe źródła i perspektywy badań trzynastowiecznego Chełmna - Wiewióra, Marcin; Momot, Agata (Acta Universitatis Nicolai Copernici Archeologia, 2023)
W artykule omówiono wyniki najnowszych badań archeologicznych przeprowadzonych w 2022 r. w Starogrodzie – najstarszym mieście rycerzy zakonu krzyżackiego w ziemi chełmińskiej. W 2017 r. w trakcie realizacji projektu Castra Terrae Culmensis, podczas badań nieinwazyjnych na terenie niewielkiej wsi dokonano niezwykłego odkrycia – zarejestrowano wyraźne anomalie magnetyczne, będące pozostałością dawnej zabudowy. Przeprowadzone dwukrotnie prace wykopaliskowe, w 2018 i 2022 r. potwierdziły, że jest to zaginione, najstarsze miasto rycerzy zakonu krzyżackiego, założone w 1232. r. Badania nieinwazyjne oraz prospekcja LIDAR, zrealizowana w latach 2016-2017, potwierdził przekazy kronikarskie Piotra z Dusburga. Unikatowy obiekt składa się z zachowanego układu przestrzennego planowanego miasta, reliktów budynków wraz z zawartością materialną. Celem badań jest podjęcie kompleksowych, interdyscyplinarnych studiów nad najstarszą fazą urbanizacji ziemi chełmińskiej, rekonstrukcja kultury materialnej mieszkańców, rozpoznanie układu przestrzennego miasta, powstającego tuż obok drewniano-ziemnych fortyfikacji, a także znaczenia napływu nowych idei wraz z osadnikami przybywającymi z terenów dzisiejszych Niemiec i Śląska.