Nieznane materiały z epok brązu i żelaza z Wabcza, pow. chełmiński, w zbiorach Muzeum im. ks. dr. Władysława Łęgi w Grudziądzu - Kurzyńska, Małgorzata (Acta Universitatis Nicolai Copernici Archeologia, 2023)
W artykule przedstawiono historię odkryć grobów skrzynkowych kultury pomorskiej i grobu kloszowego, cmentarzyska kultury wielbarskiej, dokonanych w pierwszej ćwierci XX w. (1912 r., 1926 r.) na terenie majątków Wabcz i Łyniec (do 1945 r.), a po II wojnie światowej w 1955 roku na terenie znacjonalizowanych majątków w tych miejscowościach, przekształconych w Państwowe Gospodarstwa Rolne oraz zabytków ruchomych z tych badań, które częściowo w latach 50. XX wieku trafiły do zbiorów Muzeum w Grudziądzu, obecnie Muzeum im. ks. dr. Władysława Łęgi w Grudziądzu.