Pozostałości wielokulturowej osady w Inowrocławiu, stanowisko 92a, pow. inowrocławski, woj. kujawsko-pomorskie - Rembisz-Lubiejewska, Anna; Kocińska, Maria (Acta Universitatis Nicolai Copernici Archeologia, 2023)
W tekście przedstawiono wyniki badań wielokulturowej osady badanej w 2011 roku w Inowrocławiu. Na podstawie zarejestrowanych materiałów źródłowych ustalono, że badany teren był zagospodarowany z przerwami, od neolitu do nowożytności. Pozyskane materiały i odsłonięte obiekty powiązano z osadnictwem kultury amfor kulistych, łużyckiej, jastorfskiej oraz przeworskiej. W północno-wschodniej części wyniesienia starsze struktury osadnicze zostały zniszczone przez nowożytne wybierzyska gliny.