Zarys problematyki wojny w religii i mitologii mieszkańców Pomorza na przełomie epok brązu i żelaza - Wojtecki, Jakub (Acta Universitatis Nicolai Copernici Archeologia, 2023)
Artykuł jest próbą nakreślenia możliwości odtworzenia znaczenia konfliktów zbrojnych dla systemów wierzeniowych ludów zamieszkujących Pomorze w czasach tzw. kultur pól popielnicowych. Podstawą do owych rozważań jest analiza mitologii ludów indoeuropejskich i próba odnalezienia uniwersalnych schematów, możliwych do zastosowania dla omawianych społeczeństw a także analiza przedmiotów związanych z wojowniczością i śmiercią oraz śladów konfliktów pod kątem ich sakralnego znaczenia.