Wytwórczość włókiennicza ludności kultury łużyckiej na obszarze Wielkopolski, Kujaw i ziemi chełmińskiej. Podstawy źródłowe i tezy ujęcia badawczego - Przymorska, Magdalena (Acta Universitatis Nicolai Copernici Archeologia, 2022)
W artykule zaprezentowano zagadnienia związane z wytwórczością włókienniczą społeczności zamieszkujących obszar Wielkopolski, Kujaw i ziemi chełmińskiej od późnej epoki brązu do początku epoki żelaza. Przedstawiono procesy, którym poddawane były włókna na różnych etapach produkcji tkanin oraz zwrócono uwagę na brak w materiale archeologicznym pewnych znalezisk związanych z włókiennictwem. Opisano ponadto dostępne do badań kategorie źródeł archeologicznych (przęśliki, ciężarki tkackie, tkaniny), które są materialnymi pozostałościami tych procesów. Zwrócono uwagę na możliwość czerpania pewnych wzorów i technik wytwórczości tkackiej pochodzących z halsztackiego i nordyjskiego kręgu kulturowego oraz postawiono zasadne pytanie o możliwość uchwycenia tychże oddziaływań w materiale archeologicznym.