Stan i potrzeby badań nad osadą wczesnośredniowieczną w Biskupinie (stanowisko 6) - Zawol, Magdalena (Acta Universitatis Nicolai Copernici Archeologia, 2022)
Artykuł dotyczy aktualnego stanu wiedzy na temat wczesnośredniowiecznej osady zarejestrowanej na stanowisku 6 w Biskupinie. Opiera się on głównie na wynikach badań stacjonarnych prowadzonych w latach 1949–1954, ujętych w monografii Włodzimierza i Zoji Szafrańskich. Wyniki te wymagają weryfikacji i aktualizacji, a materiał źródłowy ponownej analizy.