Wczesnośredniowieczne grodzisko w Skrwilnie (stanowisko 1), w świetle badań przeprowadzonych w 2015 roku - Weinkauf, Marcin (Acta Universitatis Nicolai Copernici Archeologia, 2022)
W artykule zaprezentowano wyniki badań archeologicznych przeprowadzonych na wczesnośredniowiecznym grodzisku w Skrwilnie (stanowisko 1) w 2015 roku. W trakcie prac rozpoznano relikty drewniano-ziemnego wału, elementy wczesnośredniowiecznej infrastruktury związanej z zabudową majdanu oraz strefą przylegającą bezpośrednio do Jeziora Skrwileńskiego. Pozyskany materiał ceramiczny reprezentuje formy charakterystyczne dla Kujaw i ziemi chełmińskiej w XI wieku.