ZNALEZISKA BELEMNITÓW Z WCZESNOŚREDNIOWIECZNEGO KOMPLEKSU OSADNICZEGO W KAŁDUSIE. PRÓBA INTERPRETACJI - Banasiak, Patryk (Acta Universitatis Nicolai Copernici Archeologia, 2018)
Zarys treści. Celem interdyscyplinarnych studiów podejmowanych przez autora jest zasygnalizowanie znaczenia belemnitów w obrzędowości i codzienności społeczności wczesnośredniowiecznych, na przykładzie ośrodka w Kałdusie. Na podstawie źródeł etnograficznych i historycznych, wspartych analizami archeologicznego materiału źródłowego (w tym badaniami traseologicznymi), rozważany jest stopnień intencjonalności tych przedmiotów, a tym samym ich mocy informacyjnej do poznania wierzeń i zwyczajów Słowian.